Så var alltså första halvåret över för 2020.

Vilken jävla resa, rent ut sagt.

När jag i Januari gick över till att helt och fullt ut endast köra på aktier, hade jag inte räknat med vilken lärorik, intensiv och spännande resa jag skulle få vara med om. Jag gissar att det är många fler än jag som känner så också.

Att äga aktier direkt som jag valt själv är en helt annan känsla mot att köpa fonder eller annan form av aktieägande som t.ex. Sigmastocks. Det kräver mer tid och intresse, men det skapar också ett engagemang både för vad jag äger men också kring bolaget och dess tjänster och produkter.
I samtal med vänner har flera sagt att de inte vill hålla på med aktier, de vill bara sätta in pengar och glömma bort det. Så tänkte jag också tidigare, men jag vet nu att det är betydligt roligare att vara insatt och vara aktiv (även om det inte nödvändigtvis behöver betyda att man köper och säljer ofta). Äger man fonder är det lätt att glömma bort att det finns ett indirekt ägande i företag, företag som drivs av människor som du och jag.

Jag har läst flera böcker, hållit mig uppdaterat i sociala medier och på internet, börjat lära mig lite om teknisk analys och har verkligen haft möjlighet att justera och förfina min strategi. Detta arbete med min strategi har visserligen gjort att jag sålt bra bolag som jag köpte tidigare i år, köpt in bolag som jag ändrat mig snabbt kring och överlag velat fram och tillbaka en hel del. Det är inte bra kostnadsmässigt gällande både courtage och vinster/förluster. Hade jag hållit kvar de flesta av mina aktier jag köpte mitt i kraschen i slutet på mars hade jag tjänat mer pengar än jag gjort. Samtidigt har det varit en kostnad för utbildning så jag ångrar det inte. Jag inser dock att jag nu behöver lugna mig lite, och låta saker mogna och utvecklas innan jag gör ytterligare justeringar. Tålamod och disciplin är oerhört viktiga egenskaper för att lyckas bra, annars riskerar man att sälja vid fel tillfälle och sen köpa dyrare.

Hursomhelst. Första halvåret har gått otroligt bra hitills. När jag startade året var mitt mål en avkastning på 10% per år, men jag har nu med större kunskap höjt ribban. Målet är fortfarande minst 10%, men ambitionen är att ha en CAGR på minst 15% per år. Men ny kunskap och förståelse för vad jag äger och varför så tror jag det är möjligt, i alla fall med en historisk utveckling. (Om börsen står still i 10 år så kan det såklart bli svårt, så detta mål är satt utefter hur det sett ut senaste 40 åren för Stockholmsbörsen, då index enligt privata affärer i genomsnitt gett 9,8€% i avkastning per år (mellan 1978 och 2018).

Avkastning 1 Januari 2020 till 30 Juni 2020: 24.55%

Avkastning våren 2020

Att det skulle gå så här bra mitt under en krasch är såklart både oväntat och roligt. Det är värt att tänka på att när vi pratar om avkastning för Stockholmsbörsen på 9,8% per år, så innefattar det också en mängd av börskrascher som varit större än 25%. Under dessa 40 år så har vi närmast finanskrisen (-59% topp till botten) samt IT-kraschen (-69%) och Black Monday 1987 (-39%) (Källa: Omni Ekonomi). Vi har alltså haft en generell uppgång trots stora krascher över en längre tid.
Korrigeringar (på runt 10%) sker ungefär vartannat år och större krascher sker med ett mellanrum på ca 7-12 år. Det är en del av att äga aktier och investera på en volatil marknad. Peter Lynch sa i boken One up on Wall Street (som jag verkligen kan rekommendera om man är relativt ny) att är man inte beredd att se sitt kapital tappa 50% av sitt värde, då har man inget på börsen att göra. At timea marknaden är otroligt svårt och inget Lynch rekommenderar. Men det kan såklart vara värt att ta risken att sälja vid fel tillfälle ibland för att undvika en krasch och lyckas man undvika en IT-bubbla eller en Finanskris, då bör ju årsavkastningen i snitt bli betydligt bättre än index bara genom det.

Med det sagt, så finns det stora risker med att sälja allt som jag gjorde i Februari. Vad hade hänt om det endast varit en dipp på 7% och det sedan studsat upp igen? Då hade jag sålt på nedgång och blivit tvungen att köpa dyrare.

Sedan i början på maj har många på twitter skrivit att snart kommer det en ny korrektion. Jag kände dock att efter att ha lyckats undvika en första krasch en gång i år, så kommer jag antagligen inte ha sån tur igen, så jag har legat mer eller mindre fullinvesterad i två månader nu och bortsett från ett tapp i mitten på juni har det varit mycket bra hittills. Jag tror nämligen att även om det kommer en dipp igen, så kommer inte folk sälja i panik som de gjorde i februari. Och utifrån det tror jag inte vi testar botten från mars igen. Vi kanske tappar en del, men jag ligger kvar och väntar helt enkelt och hoppas det slutar väl.

Historisk avkastning

Portfölj 2020

 

Med det sagt, så har jag gjort flera justeringar senaste tiden. När året startade hade jag 47 aktier i portföljen, detta bantades ner under krisen till ca 30 innehav och nu senaste månaden har jag konsoliderat det till 20 innehav. Mitt mål närmsta 3 månaderna är att få ner detta till runt 15-16 innehav totalt för att satsa tydligare på de bolag jag har stark tro på.

Mina innehav ser just nu ut så här: Innehav Juni 2020

Utöver dessa innehav sitter jag just nu på ca 6% i pengar och 1% i Guld. Målet med dessa 7% är att sätta in dem vid en eventuell dipp. Kommer det ingen dipp inom 1-2 veckor, så åker de in ändå så att jag sitter fullinvesterad när flera av mina bolag släpper rapporter. Jag tror nämligen att många av dessa innehav kommer gå bra trots pågående kris.

Hur ser ni på kommande sex månader? Får vi en dipp eller rör vi oss vidare uppåt?