Nu har det snart gått fem månader på 2020 och jag har under min resa som stockpicker börjat förfina min strategi. Det har minst sagt varit en lärorik, volatil och sjuhelsikes resa. My God.

När jag i Januari bestämde mig för att satsa helt på aktier och skippa fonder hade jag inte räknat med vad dessa månader skulle innebära.

Det första steget var att jag insåg strax innan coronakrisen att jag ville lära mig att göra egna analyser och förstå varför jag ägde vissa aktier.  Jag har nu plöjt igenom en massa olika böcker under denna tiden och tillsammans med min tidigare kunskap och erfarenhet inom den finansiella branschen fått en bra förståelse för vad jag har att göra med och risken som det involverar.

På något sätt har jag vänt -11% till nästan +20% och jag är själv lite chockad över situationen. Under denna resa har jag dock börjat förfina vilken väg jag vill gå framåt.

I Januari satt jag på 47 olika aktier vilket jag snart insåg är svårt att hantera när man ska hålla bra koll på alla dessa bolag och samtidigt få något annat gjort på dagarna. Jag bantade ner denna lista till ca 30 bolag vilket kändes mycket bättre. Jag har dock insett under de senaste volatila veckorna att jag är mer en Peter Lynch än en Warren Buffett. Tillväxtbolag passar mig bättre för jag förstår teknologi, utveckling och nytänkande mer än jag förstår stabila och innovativa industrier och verksamheter. Eftersom jag dessutom har en rätt liten portfölj än så länge, är jag villig att ta större risker för något högre potentiell avkastning, något hela corona-krisen har fått mig att inse.

Min nya strategi är därför att minska ner antalet bolag ännu mer, fokusera på tillväxtaktier och sedan gradvis i och med att min portfölj växer sakta skjuta över vinster till värdeaktier.

Utifrån detta har jag denna vecka justerat min portfölj en del. Min nya fokus kommer vara i huvudsak tillväxtbolag av olika typer, men verksamheter jag har en viss förståelse för och en mindre del stabila värdebolag, framförallt investmentbolag som ger mig en viss riskspridning och ett mer passivt ägande.

Dessa har jag sålt:

Atlas Copco – bra bolag men ägs också av Investor där jag äger aktier
Castellum – Även dessa riktigt bra, men jag vill minska antalet fastighetsbolag jag äger
Sagax – Samma som Castellum
Fabege – Samma som Castellum
SCA – Även detta ett bra stabilt bolag, men ägs delvis av Industrivärden.

Dessa har jag köpt eller utökat i:

Investor (Där bland annat Atlas Copco finns)
Industrivärden (Där SCA bland annat finns)
Klövern (ökat efter att ha sålt Sagax och Fabege)

Jag äger just nu tre stycken investmentbolag (Investor, Kinnevik och Industrivärden) vilket ger en bra riskspridning, samt tre fastighetsbolag (SBB, Pandox och Klövern) vilket ger olika fokus inom fastighetsbranschen. Att jag sålde av Castellum, Sagax och Fabege handlade mest om att jag kände att jag hade lite överdrivet många fastighetsbolag i en tid nu när krediter är på tapeten igen. SBB har jag kvar pga att jag har nästan 10% utdelning på deras D aktie vilket känns bra. Pandox har jag för att den antagligen återhämtar sig kraftigt efter krisen är över och Klövern har jag för att de tryckts ner hårt under krisen men ändå lyckats rulla över sina lån nyligen med bra villkor och därför tillsammans med Pandox ser bra ut då de har en substansrabatt på ca 30-40% just nu. Om Pandox återhämtar sig fint är det möjligt att jag säljer av dem också och skjuter in vinsten i något annat stabilt.

Totalt tänker jag mig en fördelning om ca 20-25% i investmentbolag och värdeföretag med resten i mindre tillväxtaktier.

Jag hade möjligtvis tjänat betydligt mer om jag fokuserat mycket tidigare under krisen än vad jag har gjort, men jag tänker att det dels är en läroprocess men också inte helt fel att sprida riskerna som jag gjort hitills. Eller vad tänker ni?