Om

En blogg om börsen, strategier och tankar om sparande

Jag som driver denna sida är utbildad beteendevetare med en hobby att räkna på saker. I hela mitt liv har jag haft ett intresse av olika typer av strategispel och ekonomiska simulationer och är otroligt fascinerad kring sådant som mänskligt beteende, historia, världspolitik och makroekonomi.

Mitt intresse för dessa saker fick ett nytt liv under finanskrisen 2008 när jag insåg hur illa det faktiskt kunde ha gått och hur sammanvävd vår värld har blivit. Det i sin tur startade också intresset för att investera pengar för framtiden.

Till vardags driver jag ett företag i en helt orelaterad bransch vilket gjorde att jag i uppstartsfasen  inte hade så mycket pengar att placera. För ett par år sedan har jag dock mer och mer känt nödvändigheten att dels sätta av pengar för min tjänstepension som jag inte får från en anställning och mitt eget sparande för en framtida pension. Jag har därför under ett par år placerat pengar framförallt i fonder med ok framgång.

Hur det började

För ett år sedan upptäckte jag tjänsten Sigmastocks. Konceptet lät intressant dels för att slippa förvaltningsavgifter men dels också för att ta en mer aktiv roll i mitt sparande. Jag delade därför upp mina små högar med pengar i en del där jag följde Sigmastocks och en del jag lät sitta kvar i fonder.

Vid slutet av 2019 kunde jag konstatera två saker – min totala avkastning blev ca 32%, vilket var ca 6% högre än Stockholmsbörsen. Det intressanta var dock två saker, mina fonder hade presterat ca 25%, dvs ungefär samma som index, medan mina aktier som följt Sigmastocks strategi hade gått upp 52% (jag köpte och sålde vid lite olika tillfällen och hade olika mängder pengar i dessa högar, så därför är mitt snitt inte mitt emellan).

Detta väckte mitt intresse för att köra i huvudsak på aktier framåt, så jag tog därför beslutet att från starten 2020 köra Sigmastocks till ca 80% och låta 20% ligga i sådant jag trodde på ur eget huvud.

Intresset växer

Under denna process började dock intresset öka kring aktier och bolag på börsen. Jag läste en serie böcker och började fundera på varför jag ägde aktierna som Sigmastocks valt ut. Då jag inte vet hur deras algoritm fungerade så ville jag därför se om jag kunde räkna ut detta själv.

Ju mer insatt jag blev i hur det går att analysera börsbolag, hur marknaden rör sig upp och ner, desto mer kände jag att jag ville lägga upp en egen analys som byggde på min egen kunskap kring världsekonomin och bolagsanalys.

Under tiden som jag gjorde analyser av en lista på cirka 30 bolag, otålig att sätta min strategi i rullning, så ändrades tongångarna över en helg och en form av panik började breda ut sig i media.

Måndag 24:e Februari 2020 så började sen en krasch i den omfattningen som vi inte har sett sedan finanskrisen. När jag skriver detta, i mitten på April, så är vi fortfarande kvar i denna volatilitet i världen och det är långt ifrån över. Jag lyckades dock snappa upp denna Coronapanik den där helgen och sålde av i princip allt första dagen, modifiereade min strategi något och har sedan lyckats ta mig upp på plus igen. Mitt intresse för att investera på börsen är därför fortfarande på en entusiastisk nivå och jag tror på min strategi.

För att dokumentera denna resa så har jag därför startat den här bloggen. I första hand för min egen skull, men vem vet, det kanske finns en och annan där ute som vill se hur jag tänker kring min strategi.

18:e April 2020

// The Bold Investor