Talesättet “Ride your winners, cut your losses” är något jag behöver bli bättre på att agera efter.

Idag annonserade Kindred Group en omvänd vinstvarning för Q2 där de överträffar förväntningar med ca 15%. Aktien öppnade 6% upp för dagen och ligger just nu på 62kr per aktie. Jag sålde aktien på 51kr efter en uppgång på 100%. Att säga att det är fel är inte helt korrekt såklart, jag köpte den på botten i mars då den stod i ca 25kr och ambitionen var aldrig att hålla den i flera år, det var en corona-play där jag såg en aktie som tryckts ner omotiverat mycket i en tid då onlinespel borde öka. Vi är rätt många som hade rätt i det, och jag valde att sälja när jag dubblat pengarna för att investera dem i bolag jag vill äga på längre sikt. Det i sig är bra, en del av min strategi. Men att idag se den omvända vinstvarningen är också en lärdom i att även om grundstrategin är bra, så behöver man också ha lite tålamod när man använder strategin.

Kindred är den tredje i raden där jag har haft för bråttom att sälja. De andra två är Zoom Video Communications som jag skrivit om tidigare och sålde på $160 (ligger idag på $262), samt Tesla som jag sålde i förra veckan då den slog upp i $1205, men fortsatte upp till $1380 de två dagarna efter det.

Disposition Effect

Timing är såklart omöjligt att få helt rätt, men jag känner att jag är för tidig med att trycka på säljknappen. Jag skyller lite av detta på coronakrisen. På grund av volatiliteten på marknaden så kan det kännas bra att plocka hem vinsten innan nästa krasch, så jag har suttit med fingret på avtryckaren varje dag sedan i februari. Framåt hoppas jag att jag kommer kunna ha lite mer tålamod och verkligen rida med vinnarna längre utan att frestas att sälja. Momentum är en stark kraft och när saker börjat röra på sig ordentligt fortsätter de i regel att röra sig högre och längre än vad man lätt kan tro.

Detta kallas för “Disposition Effect”. Nicholas Barberis och Wei Xiong skriver i en publicerad artikel i The Journal of Finance att investerare tenderar att sälja av aktier som gått upp kraftigt. Det i sig är inget fel, att sälja något med vinst är ju alltid trevligt. De skriver dock att problemet är att vi också tenderar att hålla kvar i våra förlorare för länge. Ett annat problem är också att vi säljer bra aktier vi gjort vinst i, missar en fortsatt uppgång i samma aktie och istället investerar vinsten i andra aktier som inte går bra, vilket ger oss en dubbel “förlust”.

Prospect Theory

Varför vi agerar på detta sätt är svårt att svara på och forskningen har nog inte kunnat ta reda på exakt varför ur en psykologisk synpunkt. En vanlig teori är det som kallas “Prospect Theory” som först togs fram av Kahneman & Tversky 1979. Prospect theory säger att vi inte agerar efter vad vi tror en aktie kommer vara värd i framtiden utan att vi ser på det som vinster och förluster. Vi tenderar att vara mer rädda för förluster än vad vi drivs av potentiella vinster, vilket gör att vi hellre tar en mindre vinst än att riskera att förlora en vinst vi redan har gjort.
De senaste dagarna har gjort detta väldigt tydligt kan jag känna. I juli månad har jag hittills gått +7.25% vilket är helt fantastiskt. igår och idag har dock OMX Stockholm rört sig neråt och min första reaktion är “vad kan jag sälja för att skydda min vinst????” istället för att ta en long view och se hur jag kommer ligga till om 6 månader. Jag tror att min portfölj kommer vara värd mer om 6 månader än idag, så varför känns det så jobbigt efter en uppgång på över 7% på en vecka att titta på sin portfölj gå ner 0.7% idag? Om jag säljer av ett antal aktier eller delar av min portfölj nu för att skydda mina vinster, så kanske jag missar en uppgång i samma aktier imorgon då jag sitter på en kassa.

Någon som jag inte minns vem skrev nyligen ett blogginlägg med en jämförelse med att spela Poker. Sitter man på en bra hand som man tror kommer vinna potten, så är det viktiga att vänta tillräckligt länge för att få ut maximalt av den handen snarare än att gå all in och ta en snabb vinst. På samma sätt, har man valt ut bra bolag i sin portfölj man tror starkt på, så är det viktigare att vänta tills vinsten kommer snarare än att sitta på en stor kassa och vänta på att köpa i en dipp. Många säger att det är svårt eller omöjligt att tajma marknaden och därför är det bättre att alltid vara fullinvesterad. Jag sitter ibland på en del kassa trots detta, men denna är just nu minimal av ovanstående anledning, jag tror helt enkelt på min hand och kan vänta på ett bra tillfälle.

Utifrån detta behöver jag därför bli bättre på att vänta ännu längre, att hålla hårt i mina vinnare.

Privacy Preference Center