Det är ingen mening att skriva om vilket sjukt år detta varit, vad jag däremot tänker fokusera på är hur mitt sätt att investera förändrades under året, hur jag agerade och vilket resultat det blev. Och, såklart, min bild för de kommande åren.

Jag avslutade 2019 med en avkastning på 32%, strax över OMXSPI index. 2018 ägde jag endast fonder, 2019 körde jag ca 50% fonder och 50% aktier. Då mina aktier (+52%) gick betydligt bättre än mina fonder (+25%) så bestämde jag mig för att satsa på 100% aktier under 2020.
När året startade gjorde jag en insättning på 48.000kr (4000kr/månad) med målet att höja mitt månadssparande från 2021 till 8000kr per månad. Jag hade som mål att överträffa index, men framförallt en genomsnittlig CAGR på minst 10%, gärna 12-15% för att nå 6 miljoner i kapital på ca 20 år. Insättningarna blev i slutändan betydligt större än jag planerat.

77.624kr

Portföljvärde 1 Januari 2020

274.000kr

Insättningar 2020

12-15%

Målsättning för 2020

Under Januari och Februari började jag läsa flera böcker kring att investera i aktier. Två av dessa jag verkligen kan rekommendera är den välkända boken ”One Up On Wall Street” med Peter Lynch samt ”The Little Book of Behavioral Investing” av James Montier. Dessa båda böcker fick mig att fundera på varför inte bara alla investerar i tillväxtmotorer. Inget fel i sig med stabila storbolag där utdelningen är en stor del av avkastningen, men med ett litet kapital och en lång investeringshorisont så kändes det inte som en logisk strategi för min del. Jag vågade dock inte helt gå den vägen, så i Januari hade jag 47 bolag i min portfölj, där ca 40% var investmentbolag och stabila utdelare inom industri och fastighetsbranschen.

När kraschen kom, satt jag på tårna och märket hur sentimentet i media ändrades över en helg. Måndag morgon sålde jag av alla bolag som jag tänkte skulle vara corona-förlorare. Allt föll dock oavsett, så några dagar senare sålde jag resten och hade 100% i kontanter på kontot. Då jag inte visste hur djup eller lång kraschen skulle bli, så började jag sakta köpa tillbaka efter ett tag. Jag hade nu en lista med 33 tänkta bolag, men fortfarande hyfsat diversifierat mellan typer av bolag. Sen kom oljekrisen som steg två och jag sålde av allt igen och log för mig själv när jag satt med pengar på kontot och såg allt falla handlöst. Något ska man väl vara nöjd över i hela den här skiten.
Jag började köpa tillbaka en bit in i mars på nervägen och låg som sämst -11% när OMXSPI låg på runt -34% och det vände uppåt igen.

I det här läget läste jag massor av böcker, försökte hantera volatiliteten genom att köpa och sälja mycket för att undvika en ”Bull-trap”. Jag behövde mer och snabbare info om vad som händer så jag började titta på Twitter, skapade ett konto och började följa några stycken.
Twitter har visat sig vara en guldgruva av information. Det finns såklart en hel del skit och tips som bygger på Magic Dust & Unicorns – men det finns också många väldigt intressanta och kompetenta investerare som fritt delar med sig om idéer och tankar kring både bolag och investeringar. Jag har, utan att tveka, mycket att tacka från personer på Twitter som fått mig att titta närmare på flera av bolagen i min portfölj och också visa hur man kan investera.

Twitter och läsning av flera böcker och mängder av podcast-avsnitt ledde därför till en betydligt mer koncentrerad portfölj, med satsning på 100% tillväxtaktier (dock i starka bolag, så inga typiska förhoppningsbolag). Hade jag haft denna strategi redan vid årets början hade jag visserligen dykt hårdare under kraschen, men jag hade också dubblat min avkastning idag, trots flera rotationer där marknaden slagit ner tillväxtaktier för att köpa corona-förlorare. Min portfölj tappade t.ex. 8% i juni, 12% i Augusti och 14% i November för att återhämta detta och stiga inom ungefär en månad igen.

En koncentrerad portfölj med tillväxtaktier innebär en väldigt hög volatilitet, så det får man helt enkelt vänja sig vid, hur ont det än gör när tre månadslöner försvinner på två dagar. Då gäller det att ha övertygelse att dessa bolag kommer stå högra i framtiden snart igen.

77,37%

Avkastning 2020

Plejd +53.449kr

Bästa Bolag i kronor

178.817kr

Avkastning i kronor

Tesla +192%

Bäst avkastning i %

530.189kr

Portföljvärde 31 December 2020

Bull Silver x15 -100%

Sämsta affär

Vad har jag lärt mig under året?

3 viktiga saker:

  1. Sälj inte vinnare, sätt hellre en stop-loss om värderingen sticker iväg. Jag sålde Tesla på $240, den ligger idag på $704. Jag har alltså missat 588%.
  2. Våga satsa tyngre på de bolag du tror på.
  3. Mina absolut sämsta affärer var att försöka handla bull och bear-certifikat med hävstång i tron att jag kunde timea marknaden. Höjdpunkten var när jag köpte ett Bull Silver certifikat med 15 gånger hävstång. När Silver på 5 minuter gick ner 7%, så slogs 100% av mitt innehav ut. (7×15=105%).
Min portföljs utveckling per månad under 2020

Under Januari tänkte jag gå igenom de innehav jag har i portföljen, varför jag äger dem och vart jag tror de kommer stå i slutet på 2021. Som en dagbok för mig själv att gå tillbaka till när det svajar nästa gång.

Jag är medveten att jag hade tur i februari när jag sålde av allt. Det kunde ha blivit en mindre dipp på väg upp igen och jag hade missat allt, eller så hade det kunnat dala ännu lägre. Jag funderade flera gånger under året att sälja en del och öka min kassa för att undvika sektorrotationer, men jag förstår att jag hade rätt mycket tur i februari, så jag har helt enkelt valt att hålla mig fullinvesterad i princip hela året efter att jag gått in igen efter kraschen.

Efter det här året känns det svårt att säga hur framtiden kommer se ut. Det är svårt att inte få lite höjdskräck när alla index står i All Time High. En jämförelse från 2009 till exempel så var genomsnittliga värderingar 2009 betydligt lägre när botten sattes i mars det året. I år har vi dock fått betydligt mer ekonomiska stimulanser från olika centralbanker över hela världen. Min idé om de kommande åren är därför att 2021 kommer vara ett förhållandevis bra år för börsen, kanske även en bit in i 2022 då jag tror vi kommer se ännu mer ekonomiska stimulanser och större investeringsprojekt i syfte att få igång ekonomin och minska arbetslösheten. Sen tror jag vi kan få se ett större tapp, när vi alla vaknar upp bakfulla och inser att vi kanske druckit lite väl mycket champagne! Någon dag behöver vi återvända till ett normalläge och inse att hela kalaset behöver betalas av någon…

Tack till alla på Twitter, podcast-skapare med flera som bidrar med information, tankar och idéer helt gratis och med stort engagemang. Jag tror på allvar att allt detta bidrar till att ge oss privatinvesterare en edge vi inte hade haft annars.

Foto i rubriken av: Jude BeckUnsplash