Efter 2020 där det kändes som att man kunde köpt vad som helst och gått plus, blev 2021 ett väldigt volatilt år med flera smällar och ett resultat som kändes flat större delen av året.

Min strategi ändrades rätt mycket under 2020 där jag fokuserade mest på tillväxt då jag tror att det kan överavkasta långsiktigt. Det var kanske inte den bästa strategin för 2021 efter de kraftiga uppgångarna som skedde under 2020. Så detta året hade jag antagligen gått bättre med en mer balanserad portfölj.

Jag valde dock att inte göra några större justeringar till portföljen då jag tror att långsiktigt så kommer det ordna upp sig ändå.

Utifrån detta är jag ändå rätt nöjd med resultatet detta år då det kunde ha gått betydligt sämre.

530.189kr

Portföljvärde 1 Januari 2021

248.000kr

Insättningar 2021

20%

Målsättning för 2021

2020 avslutades otroligt starkt, och året fortsatte på samma sätt med en rejäl uppgång på 30% i Januari och februari. I det här läget kände man sig rätt så odödlig. Jag har inte gjort några jättestora ändringar sedan förra året, utan landat lite mer i ett stabilt, långsiktigt ägande med samma strategi som tidigare.

Snart fick man dock känna blodsmaken i munnen där det i februari small till första gången och portföljen gick ner igen till nära 0. Vi passade på i det läget att göra stora insättningar, så när det sen vände hjälpte det till bra.

Året har dock känts flat i stora delar av året. Där allt har pendlat mellan +20 till +40 procent fram och tillbaka.

Det finns ett talesätt att en långsam, kontinuerlig uppgång känns bättre mentalt än hög volatilitet som ger bättre avkastning och det stämmer verkligen. Det har inte känts som ett bra år på många sätt, trots att det slutade på över +31% vilket egentligen är fantastiskt.

Senaste tre åren ser därför ut så här:

2019: +32%
2020: +77%
2021: +31%

Det ger en treårig CAGR på +45,19%

31,24%

Avkastning 2021

Plejd +116.984kr

Bästa Bolag i kronor

174.163kr

Avkastning i kronor

Swedencare +136%

Bäst avkastning i %

952.680kr

Portföljvärde 31 December 2021

Thunderful -38%

Sämsta affär

Vad har jag lärt mig under året?

3 viktiga saker:

  1. Förra året lärde jag mig att hålla vinnare längre, i år har jag insett att det inte är fel efter en kraftig uppgång att sälja av en del i dessa vinnare, för det kommer oftast generella nedgångar då man kan köpa tillbaka dessa billigare.
  2. Förra året kände jag att det var värt att satsa tyngre i bolag jag tror på, detta orsakade årets sämsta affär när jag låg tungt i Thunderful över en dålig rapport. Det jag snarare har lärt mig i år, är att det kan vara värt att börja lite mindre och skala in över tid istället.
  3. Volatilitet kan utnyttjas i rätt läge. Så köp när det gör ont i magen, och sälj när girigheten snurrar i huvudet. Det gäller bara att ha mer tålamod att vänta på dessa extremer för köp och sälj.

2021 har knappast varit tillväxtbolagens år, och även delar av 2022 ser ut att se bra ut för klassiska värdebolag. Jag håller dock fast i huvudsak vid tillväxtbolag då jag tror att de delvis kan få en come-back under 2022 när jämförelsesiffror blir mer normala och därför lättare att slå.

Jag har ingen aning om vart börsen ska, många verkar övertygade om att 2022 blir ett topp-år med en efterföljande björnmarknad, antingen för att centralbankerna slutar stimluera eller för att tillväxten tillslut viker för ekonomin. Jag hävdar dock att värderingarna för många bolag inom tech och tillväxt kommit ner och utifrån det skulle vi trots allt kunna se ett rätt ok börsår ändå. Som vanligt är det omöjligt att säga så för den långsiktiga kan det löna sig att vänta och se. Att sitta på en stor kassa och vänta på en krasch har sällan varit en lönsam strategi, så jag kör på fullinvesterad men med en tydligare strategi att sälja om det blir kraftiga uppgångar för att dra nytta av eventuell volatilitet kortsiktigt.

Tack till alla på twitter, podcastskapare och andra för tankar, idéer, fakta och kunskap. Nu sätter vi på oss säkerhetsbältet och kör vidare på ett nytt år!