Zoom i Corona-tider

Jag har använt Zoom i mer än 5 år nu. Det är det främsta sättet jag håller kontakt med vänner runt om i världen. Tidigare har vi använt Yahoo Meetings, men Yahoo har sedan sin storhetstid på 90-talet, som många säkert vet, inte lagt mycket tid eller energi på att utveckla sina tjänster, utan endast hålla dem vid liv för att få in pengar på annonser. När tekniken inte underhölls så blev tjänsten bara sämre och sämre, men på den tiden var det en av få verktyg där det gick att vara fler än 4 personer med webbkameror igång samtidigt, så det fanns inte så många verktyg. Vi började testa Skype, men även där fanns det en del tekniska problem och dessa problem kvarstår delvis. När jag försökt använda Skype i utbildningssammanhang så var det ofta problem med inloggning, möten som bröts och inspelningar av möten som fastnade.

Valet föll sedan på Zoom och under de år som jag använt programmet så har det alltid fungerat stabilt och bra. När sedan Coronakrisen inträffade så hade jag faktiskt inte ens koll på att Zoom hade haft en IPO under hösten 2019 och nu fanns på börsen.

I samband med att jag i Februari såg börsen fall sålde jag av allt jag hade och satt nu på pengar på kontot. Jag började titta på alternativ som jag tyckte borde klara sig bättre än annat och där var ju bland annat Zoom ett alternativ. När jag hörde flera jag känner köpa in programmet till sin verksamhet när allt arbete gick från kontor och skolor till distansarbete så köpte jag några aktier i bolaget och när det började röra sig uppåt köpte jag fler.

Zooms aktie

När jag började titta på bolaget så såg det positivt ut, aktien stod i $109. De tjänar än så länge inte några enorma pengar, men det är ett stabilt bolag med en bra kassa, bra kassaflöde och bra tillväxt.
P/E-talet för ett sådant här bolag är klurigt att sätta, så jag har i det här läget valt att använda värdet R40. R40 står för en sammanslagning av vinstmarginal och omsättningstillväxt och används för att värdera bolag med stark tillväxt men som i dagsläget kanske till och med går med förlust. Om dessa två tillsammans blir över 40 är det ett bolag i stark tillväxt som ändå kan vara intressant.

Zooms R40 stod i mars när jag gjorde min analys på 81 vilket är väldigt högt. (I jämförelse stod samtidigt allas favorit Tesla endast på 34, alltså under gränsen). Värt att notera dock är att detta värde till största del bestor av 78% omsättingstillväxt, men endast 3% vinstmarginal (något jag återkommer till).

I förra veckan, 24:e april studsade aktien upp till nästan $180, vilket var +181% sedan deras IPO och ca 100% från att jag köpte min första aktie i bolaget. Fredagen avslutades dock i dur när Facebook en halvtimme innan stängning meddelade att de lanserar sin egen tjänst för att konkurrera med Zoom. Zooms aktie har dock haft väldigt hög volatilitet från en dag till en annan, så har man lite tålamod kan man köpa aktien när den gått ner kraftigt.

Säkerhet

Det går inte att diskutera Zooms aktieutveckling utan att ta upp säkerheten. Bolaget har figurerat i nyheterna av i huvudsak två skäl, antingen för att alla använder programmet eller för deras bristande säkerhet.

Zoom har haft stora problem med sin säkerhet något som hamnat på förstasidor i olika nyhetssammanhang. Jag tänker inte gå igenom själva problemen, ni kan läsa om dem här i Forbes Magazine istället.

Zoom har varit väldigt snabba på att lösa många av dessa problem och har tagit det på allvar. Men som en vän till mig som arbetar med IT nämnde, ett företag kan inte agera så snabbt utan att vara förberedda. Så hans teori var att utvecklarna på bolaget redan kände till de flesta av dessa problem men inte fått gehör i ledningen för dem. Så när detta blev ett officiellt problem, så fanns lösningarna delvis redan där och kunde snabbt implementeras.

I dagsläget är de mest uppenbara problemen med säkerheten antingen åtgärdade eller hanterbara. Jag tänker därför inte gå in närmare på dessa och tittar vi på aktiens utveckling så känns det som att investerare antingen ignorerar problemet eller inte bryr sig. Vill man hitta problem med programmet så finns det dock några punkter som man bör fundera på som inte har nämnts i media senaste tiden och det är att bolaget inte är registrerat som ett kommunikationsbolag utan som ett marknadsföringsbolag. Zoom kan potentiellt sälja data till andra företag för att tjäna pengar på riktad marknadsföring. Huruvida de gör det eller inte är inte helt uppenbart, men de får göra det enligt den där texten vi alla godkänner och aldrig läser.

Integritet och datahantering är visserligen problem som vi har med fler företag som Facebook och Google, men min syn på det är att detta är ett större problem än Zoom bombing för bolaget då det inte är tydligt att de gör detta och få verkar känna till det. Läs mer om detta här.

Är Zoom ett bra köp?

I Coronatider så är Zoom ett säkert köp för en aktie som inte kommer att förlora pengar på en nedstängd ekonomi. Det är garanterat att bolaget kommer gå stärkt ut ur denna kris och den typ av marknadsföring som bolaget fått i och med Coronaviruset är något som inget bolag kan köpa för pengar (även om en stor del varit negativa nyheter). Vi har gått från att prata om att Skypea till att nu Zooma istället. Zoom har blivit en tjänst som helt plötsligt alla känner till även om inte alla använt programmet. Jag har själv under dessa tider kört fredags Afterwork med vänner via Zoom och det funkar ändå helt ok.

Det finns dock några uppenbara varningspunkter som man bör tänka på.

Enligt bolaget gick de från 10 miljoner dagliga användare till 200 miljoner i slutet på mars. I förra veckan meddelade de att de nu har över 300 miljoner dagliga mötesdeltagare. Det är enormt såklart, men värt att tänka på – i dagsläget är vi flera som har fler möten samma dag – Zoom mäter antalet mötesdeltagare, inte om samma person deltar på flera möten samma dag. Med en vinstmarginal som är så låg som den är, är också frågan om vinsten eller omsättningen har ökat lika mycket som antal deltagare. I de flesta fall räcker det att 1 person betalar för en hel klass, så många av dessa användare betalar inte för att delta. Det är såklart en imponerande tillväxt men frågan är hur många betalande kunder detta ger.

När jag igår tittade på aktiens pris så låg den på $160 och hade då en P/E på 1650. Det är ju rätt bananas även om det är ett nyckelord som är tveksamt för ett sådant här bolag. (Vinst per aktie var ca 10 öre, så denna typ av siffra blir rätt missvisande).

Min plan var att sitta på aktien för att se nästa rapport i Juni. Men med dagens aktiepris så är jag rädd att denna rapport kan bli en riktigt negativ upplevelse för många då de köpt aktien i ren spekulation i hopp om enorma vinster som i verkligheten inte finns där. Samtidigt så kommer Google, Microsoft Teams och Facebook med flera inte sluta försöka ta marknadsandelar från Zoom.

Aktien kan säkert fortsätta gå upp härifrån men jag har nu valt att sälja av 80% av mina aktier och ta hem den vinst på ca 60% jag gjort under denna tid i rena kronor (jag vet inte exakt vad min vinst är pga att jag köpt och sålt i omgångar med olika belopp men det är utan tvekan den enskilda aktie som gett mig mest vinst under senaste månaden).

Det kan vara så att jag har fel och missar ytterligare uppgång, men jag upplever aktien som rejält övervärderad just nu.

Privacy Preference Center